Pentru turnarea sub presiune, termografierea matritelor este esentiala si joaca un rol cheie. 

Cu ajutorul termografiei

  • monitorizam temperatura matritei in mod continuu dar si in faza de pornire, cand aceasta necesita o incalzire graduala pana la atingerea conditiilor de functionare

  • intelegem cum trebuie reglate in mod eficient circuitele de racire si instalatia de spreiere cu agent demulant

  • imbunatatim calitatatea pieselor turnate si reducem numarul de rebuturi

  • reducem cu mult timpul necesar pentru curatirea matritei

  • prelungim durata de viata a matritei de turnare

     

Pentru a putea controla în mod continuu temperatura matritei in procesul de turnare, si pentru a face fata exigentelor tot mai mari din sectorul auto, INPROTEC IRT a proiectat și a construit un sistem inovator pentru monitorizarea temperaturii matritelor. Rezultatul este sistemul DTC, care din punct de vedere contructiv, se compune din unitatea centrala de comanda instalata pe un stand mobil și două termocamere integrate în carcase termostatate racite cu aer,  orientate spre cele doua parti ale matritei.

Cu ajutorul termocamerelor se captează în timp real imaginile termice ale matrițelor, obtinandu-se informații pentru optimizarea procesului. Din punct de vedere software, se pot parametriza un numar de 10 Regiuni de măsurare (ROI), in mod independent, atat ca pozitionare pe anumite zone ale matritei cat si ca praguri de temperatura admise (minime, maxime, prealarma prag minim, prealarma prag maxim, etc). Fiecare ROI are atribuit un grafic al evolutiei temperaturii sale iar acesta ofera date utile pentru a face o comparație cu alte datele similare obtinute din loturile de producție anterioare. Se pot obtine grafice cu tendința de evolutie a temperaturilor pentru fiecare ROI in parte. Intervalele de timp aferente acestor grafice se pot seta pentru itervale de timp sau pentru un numar de cicluri de turnare, alese de catre utilizator.

Termoimaginile impreuna cu bazele de date aferente sunt procesate și salvate pe hard diskul DTC-ului. Toate datele inmagazinate pot fi analizate atat la fata locului pe DTC, cat și la birou pe PC, dupa o simpla copiere a lor prin intermediul unui memory stick USB.

Sistemul de termografie DTC integrează toate componentele electrice și pneumatice pentru captarea si gestionarea termoimaginilor. Carcasele termostatate care protejeaza termocamerele sunt prevazute cu sisteme de deschidere/închidere a lentilelor de germaniu si sunt conectate la unitatea centrala prin cabluri electrice si pneumatice invelite in teacă industrială cu lungimi standard de 10 respectiv 15 metri.

DTC-ul îndeplinește standardul de fabricatie 4.0, fiind construit sa interactioneze si cu alte periferice, precum roboti, instalatiile cu capete de spreiere, termoregulatoarele sau masinile de turnare sub presiune.

Termocamera instalata pentru matrita mobila

Avantajele DTC-ului in raport cu termocamerele portabile

  • DTC-ul realizeaza aceste termografii in timp real, la fiecare turnare si in mod automat.

  • DTC-ul poate sa transmita semnale de corectie catre termoregulator sau catre instalatia de spreiere pentru a le ajusta reglajele, astfel incat configuratia termica a matritei de turnare sa inregistreze valorile optime.

  • DTC-ul ofera functii de analiza a evolutiei temperaturilor si poate furniza indicatori de trasabilitate a calitatii pieselor turnate in serie.

Termocamera instalata pentru matrita fixa

1

Permite urmarirea temperaturii matritei in timp real

2

Permite interactiunea cu alte sisteme ale masinii de turnare cum sunt termoregulatoare, roboti de spreiere, s.a.

3

Reduce timpii de pornire a masinii de turnare

In concluzie va recomandam sistemul de termoviziune DTC pentru ca:

4

Permite realizarea unei analize atat in timp real cat si postproces

5

Faciliteaza optimizarea curbei de preincalzire a matritei de turnare sporindu-i durata de viata si reduce numarul rebuturilor

6

Realizeaza arhivarea datelor in format digital